Marian Burguès
Sabadell del meu record
Joan Sallent, Impressor
1929

"La Casa de la Vila era molt petita i ocupava la cantonada del carrer de la Rosa i Gràcia. La presó formava part de la Casa de la Vila i el portal donava al carrer de Gràcia. Usualment no hi havia cap pres. Malgrat el pinxejar no hi havia malfactors." (p. 61)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XII: "I cap a les acaballes d'aquesta centúria, sabem que Pere de Rossa va construir una casa en terrenys que li va establir la Pavordia, prop de la Plaça, i en el carrer que es nomena d''en Rossa per l'edifici que aquest hi bastí." (p. 92)

Segle XII: "El carrer d' 'en Rossa' fou dit, amb el temps, de 'la Rosa', perquè la gent, oblidada de l'antic constructor del segle XIIè, va creure que el nom de la via al·ludia a la flor." (p. 94) Segle XIII: "De la perifèria ampliada arrencaven, travessant el vall, en moltes parts nou, els camins de la vila que continuaven els seus carrers, això és, els d'En Sa Muntada (vers Barcelona), [...] Rossa (vers Sant Cugat)." (p. 112)

Segle XIV: "...i el carrer d'En Rossa que en aquesta època començava a dir-se també d'En Solvany per raó d'aquesta família i tenia a l'extrem el portal d'En Mateu o Solvany." (p. 155)

Segle XV: "Del carrer d'en Rossa o Solvany se'n deia, a vegades, d'en Copons, per raó del veí principal, i de Mas Mateu pel camí que en sortia. " (p. 182)

Segle XVI: "L'interès que el municipi havia demostrat per a l'ensenyança li havia de fer veure la manca de casals on donar-la, i per això, l'any 1599, va disposar que es fes un estudi en el vall de la vila, que estava a mà dreta del cap del carrer de la Rosa. Aquest edifici que va anar-se construint en els primers anys del segle vinent, és -ja molt canviat- el que fa cantonada entre els carrers de la Rosa i de Gràcia." (p. 202)

Segle XVI: "L'establiment de valls va fer eixamplar la vila en tota l'extensió que anava del carrer de la Rosa a la Plaça de l'Àngel. L'estudi que en 1599 el Consell va acordar construir, era el primer edifici d'arrencada de la línia de Llevant del carrer de Gràcia." (p. 213)

Segle XVI: "El carrer de la Rosa s'anomenava sovint d'En Mateu. El seu portal era conegut, també, de vegades, amb el nom de Portal de l'Església." (p. 215)

Segle XVII: "En aquesta centúria es va acabar la casa de l'extrem del carrer de la Rosa, tal com ens indica la llinda d'una seva finestra que porta la data de 1602." (p. 240)

1824: "El primer [barri] s'anomenava del carrer de Sant Quirze com a més principal i comprenia, demés d'aquest, els de la Rosa, Gràcia ( que tenia aleshores 31 cases), Font (amb 19), Sant Jaume i Sant Cugat (amb 17 cadascun) i Sant Feliu (amb 13). Cap d'aquets carrers era nou." (p. 299)

"Quan, en l'any 1844, el Municipi va vendre els terrenys del cementiri vell per a fer-hi cases, va reservar-se els baixos del que havia de construir-se a la cantonada dels carrers de la Rosa i de l'Església (abans del Cementiri) per a destinar el local a carnisseries, a fi de tenir vigilats els talladors, nombrosos aleshores, perquè havia estat declarada lliure la venda de la carn." (p. 321)

"Per això tenen tanta valor històrica molts dels noms populars vells com el de carrer d'En Rossa, per exemple, que ens fa saber el nom de l'home que hi començà a bastir en el segle XII." (p. 373)